Οι βασικές μας αρχές

Οι βασικές μας αρχές και η προοπτική
- Προχωρούμε με εντιμότητα, διαφάνεια και ισοπολιτεία χωρίς δεσμεύσεις οποιασδήποτε μορφής.
- Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία και τα στελέχη για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τηv πρόκληση:

- Να αναστρέψουμε την πορεία προς την παρακμή και την εγκατάλειψη, να φέρουμε τη Αίγινα σε τροχιά δημιουργίας και ανάπτυξης.

Ζητούμε την συμπαράσταση όλων. Γιατί,

όλοι μαζί, μπορούμε να δώσουμε

Λύσεις για τον τόπο που αγαπάμε

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ


Η παραμονή των νέων στο νησί, κλειδί ανάπτυξης και προκοπής της Αίγινας

Θα έχουμε πετύχει κάτι για τον τόπο μας αν καταφέρουμε,
η νέα γενιά να μην φύγει από το νησί αναζητώντας την τύχη της αλλού.

Ο κόσμος αλλάζει με τρομερή ταχύτητα επηρεάζοντας δραστικά τους τομείς της παραγωγής και της απασχόλησης. Το εργασιακό περιβάλλον σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό από ότι ήταν πριν μερικά χρόνια. Οι ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξης και του ανταγωνισμού, αλλά και η νέα τεχνολογία επέβαλαν νέα επαγγέλματα. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα εκλείπουν ή αλλάζουν μορφή και σίγουρα δεν συγκινούν τους νέους ανθρώπους, που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια και μετά αδυνατούν να βρουν δουλειά στο νησί.
Όραμά μας, η Αίγινα να αποκτήσει αυτό το οικονομικό μοντέλο, που θα εξασφαλίζει εργασία στους νέους, αλλά και όλες τις υποδομές – παροχές - διευκολύνσεις– βασική προϋπόθεση για την ευημερία των νέων οικογενειών.

α) τοπικό οικονομικό μοντέλο για την απασχόληση
Οραματιζόμαστε μια Αίγινα οικονομικά ανεπτυγμένη και αυτοτελή, ώστε να μπορεί να προσφέρει επαρκείς και κατάλληλες θέσεις εργασίας στους κατοίκους της.
Το βαρύ όπλο της Αίγινας για την ανάπτυξή της, είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από το παρελθόν.
- Μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες που προσφέρουν ελκυστικά πακέτα διακοπών, λείπουν από το νησί μας. Οι μονάδες αυτές προσφέρουν θέσεις εργασίας, αλλά σαν Δήμος θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποδομές μας, ώστε η ιδιωτική πρωτοβουλία να θέλει να επενδύσει.
- Δημιουργία σύγχρονων υποδομών χαλάρωσης και ψυχαγωγίας των τουριστών. Οι καφετέριες και τα κλαμπ δεν αρκούν στην σημερινή εποχή. Ο σύγχρονος τουρισμός, πέρα από το φυσικό τοπίο, επιλέγει τον προορισμό του αναζητώντας SPA, Αθλητικά κέντρα, Θαλάσσια σπορ, ενυδρεία, ζωολογικοί κήποι, μεγάλοι παιδότοποι και κέντρα αναψυχής παιδιού, οργανωμένα και φημισμένα φεστιβάλ, είναι σήμερα αυτά που έλκουν τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάποια από αυτά πρέπει μεθοδικά και με προσοχή να οργανωθούν στην Αίγινα και να προβληθούν σε όλο τον κόσμο. Ο Δήμος πρέπει να σταθεί αρωγός στην ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών γιατί θα δώσουν ευκαιρία για δουλειά σε γυμναστές, παιδαγωγούς, αισθητικούς, διοικητικά στελέχη, τουριστικά επαγγέλματα.
- Πρωτοβουλίες συνεργασίας για οργανωμένα τουριστικά προγράμματα σε όλο τον Αργοσαρωνικό με κέντρο παραμονής και διανυκτέρευσης, την Αίγινα.
Η τουριστική βιομηχανία μπορεί να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για εκατοντάδες ανθρώπους, αρκεί να γίνουν τα σωστά βήματα και να παρθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Όμως ο Δήμος παράλληλα με τον τουρισμό, έχει υποχρέωση να οργανώσει την κοινωνία και με προγράμματα:
1. Προβολή και προώθηση των νέων ευκαιριών και των νέων δυνατοτήτων σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
2. Εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων από ειδικούς συμβούλους.
3. Πριμοδότησης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους τομείς των υπηρεσιών, των συμβούλων, των χρηματοοικονομικών και του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ.
4. Μελέτες αξιοποίησης δυνατοτήτων ήπιας βιοτεχνίας και βιομηχανίας στο νησί.
5. Ανάπτυξης Δημοτικών επιχειρήσεων: αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, πολιτισμού – αθλητισμού, ανακύκλωσης, κλπ.
Όλα τα παραπάνω θα δώσουν πολλαπλές θέσεις απασχόλησης και θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων. Η παραμονή της νέας γενιάς στο νησί μας πρέπει να είναι το στοίχημα μας. Ο τόπος για να πάει μπροστά χρειάζεται τους νέους ανθρώπους. Δεν θέλουμε την Αίγινα ζωντανή μόνο τα Σαββατοκύριακα και τον Αύγουστο.

β) κοινωνικές παροχές και διευκολύνσεις για τους νέους
Δεν αρκεί να βρει δουλειά ένα ζευγάρι στην εποχή μας για να αποφασίσει να μείνει στον τόπο του. Ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίζει τους τρόπους με τους οποίους θα διατηρείται η συνοχή της οικογένειας, θα διευκολύνεται το έργο των γονέων για την σωστή ανατροφή των παιδιών. Ο Δήμος φροντίζει για:
- βρεφονηπιακούς σταθμούς με ολοήμερη λειτουργία με μεσημβρινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης του παιδιού
- αθλητικά προγράμματα για παιδιά, γυναίκες, άνδρες
- πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το έτος
- ολοήμερα σχολεία – κατάργηση διπλής βάρδιας και απογευματινών σχολείων
- δημιουργική ασχολία νέων (θεατρικές ομάδες, καλλιτεχνικά προγράμματα, χειροτεχνίες)
- τοπική συγκοινωνία – βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής - σύνδεση των περιοχών της πόλης και των χωριών.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Η επιδίωξή μας: Ουσιαστική παρέμβαση στην πορεία της Αίγινας
Η Δημοτική Αρχή δεν είναι απλός διαχειριστής των προβλημάτων.
Οραματιζόμαστε μία Δημοτική Αρχή με σχέδιο και αποφασιστικότητα να ρυθμίζει και να διευθύνει όλες τις τοπικές υποθέσεις στην οικονομία, την κοινωνική ζωή, την ανθρώπινη αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό.
Ο διπλός στόχος: η ποιότητα ζωής και η ανάπτυξη
Η ευημερία μας εξαρτάται αποκλειστικά από τους δύο αυτούς παράγοντες: την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη. Και οι δύο ειναι αρμοδιότητα, ευθύνη και υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής.
Έχουμε το γενικό σχέδιο αλλά και την πολιτική βούληση και τις ικανότητες να βρούμε τα μέσα και τα εργαλεία, τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την πραγματοποίηση αυτών των στόχων.
Η ποιότητα ζωής
Έχουμε την τύχη να ζούμε σ’ έναν όμορφο τόπο. Το φυσικό τοπίο, το ξεχωριστό φως, τα μνημεία, οι γειτονιές στην πόλη και τα χωριά, η θάλασσα και οι παραλίες, οι άνθρωποι δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για υψηλή ποιότητα ζωής. Αυτή η ποιότητα, όμως, υπονομεύεται και απειλείται.
Υπονομεύεται από ελλείψεις στις υποδομές που δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Η κατάσταση των δρόμων και των λιμανιών, η έλλειψη αποχέτευσης και καλού και άφθονου νερού, η δυσκολίες στη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων, η ελλιπής καθαριότητα είναι μερικά παραδείγματα που όλοι βιώνουμε με μεγάλη απογοήτευση.
Απειλείται από την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την παραμέληση των μνημείων.
Η αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων δεν είναι απραγματοποίητος στόχος. Χρειάζεται ορθολογικός σχεδιασμός, σωστή μελέτη, συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και εκμετάλλευση των ευκαιριών που δίνουν τα προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. Άλλοι Δήμοι το έχουν πετύχει. Μπορούμε και πρέπει να το πετύχουμε κι εμείς.
Η πρόκληση της ανάπτυξης
Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να μένει απαθής στην μεγάλη πρόκληση της εποχής: Η ανάπτυξη, η απασχόληση, η κατάρτιση, η οικονομική ευημερία καθορίζουν τη ζωή όλων μας.
Θέτουμε στόχο τη συνεργασία με τις παραγωγικές δυνάμεις του νησιού, τους αγρότες, τους ψαράδες, τους επαγγελματίες. Με τη συνεργασία και το συντονισμό των ενεργειών μπορούμε να πετύχουμε αποδοτική εκμετάλλευση της φιστικιάς και των άλλων καλλιεργειών, προστασία του θαλάσσιου πλούτου, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με προσέλκυση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα, συμμετοχή των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στις ενισχύσεις και επιδοτήσεις από τα προγράμματα της ΕΕ, επάνοδο των ξένων τουριστών και πολλά άλλα που θα βρούμε με τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων.
Και πάνω απ’ όλα επιδιώκουμε την βιώσιμη ανάπτυξη. Την ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες της κοινωνίας μας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις απαιτήσεις των επόμενων γενεών να ικανοποιήσουν και τις δικές τους ανάγκες. Την ανάπτυξη που περιλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και οικονομική ευρωστία, δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.